Čas grilování začíná ...

19.06.2023


Letní čas je ideální k odpočinku v přírodě a hlavně k přípravě dobrého jídla připraveného na otevřeném ohni nebo grilu. Vůně kouře a pohled do ohně přenáší každého z nás do kouzelné letní atmosféry.

Toužíte po nezapomenutelném zážitku, který spojuje grilování s dovolenou? Pak je pro Vás pobyt v jurtě přesně to, co hledáte!



Letní grilování během ubytování v jurtě
Letní grilování během ubytování v jurtě

Chcete si vychutnat výborné naložené maso? Protože je pro nás kvalita masa důležitá, nakupujeme ho u místního řezníka. Maso je vždy čerstvé. Z vepřového maso nabízíme krkovici. Je možnost ho mít již naložené a to v bylinkové marinádě nebo brusinkové marinádě s chilli. 

 

Jak si naložit vepřové maso?

Připravila jsem si pro Vás recept ze surovin, které jsou vám k dispozici při pobytu.

Suroviny:

- vepřové maso

- cocoguard Wild and Coco (nature)

- citron

- sůl, pepř

- bylinky ze zahrádky: rozmarýn, petržel

- česnek

- olivový olej

- hořčice

Postup:

Maso osolíme a opepříme. Nasekáme bylinky nadrobno. Cocoguard smícháme s bylinkami, osolíme a opepříme. Zakápneme trochou citronové šťávy. Přidáme olivový olej a nadrobno nasekaný česnek a lžičku hořčice. Vše promícháme a pomažeme tím plátky masa. Připravte si oheň, mezitím se maso chvíli uleží. Maso dáme na grilovací rošt a opékáme asi 10-15 minut dokud nebude hotové.

Přeji Vám dobrou chuť. 



Kuřecí maso v marinádě s chilli
Kuřecí maso v marinádě s chilli

Z kuřecího masa jsme pro vás vybrali prsa. Opět je možnost již naložených v marinádě bylinkové a nebo brusinkové s chilli. 


Jak si naložit kuřecí maso?

Chcete si naložit maso sami? Určitě můžete. Mrkněte na další postup, jak si připravit kuřecí prsa s využitím našich bylinek z lesní zahrádky. 

Suroviny:

- kuřecí prsa

- olivový olej

- sůl a pepř

- bylinky ze zahrádky: pažitka, petržel, pár lístků máty

- citron

Postup:

Maso osolíme a opepříme. Bylinky nasekáme nadrobno a všechny smícháme. Do misky si nalejeme olivový olej, osolíme a opepříme. Přidáme nasekané bylinky a zakápneme citronem. Maso naložíme na hodinu do marinády.

Náš tip: Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete si jako přílohu k masu udělat salát a do něj použít lichořeřišnici. Využívají se jak listy, tak i květ. Lichořeřišnice je již po mnoho let ceněna pro své četné léčivé vlastnosti. Je také nazývána "elixírem mládí." Květy lichořeřišnice obsahují velké množství minerálních solí, síry, vitamínu C.



Siven pečený na ohni
Siven pečený na ohni

Jste milovníky ryb? Ve Dvoře Králové je rybárna a pražírna kávy jménem Flek. Mají tu nabídku čerstvých ryb ze sádek. Podpora lokálních prodejců je pro nás důležitá. Vybrala jsem pro Vás dva druhy a to pstruha a sivena. Siven je větší ryba, která je vhodná pro 4 osoby. Pstruh je dle váhy většinou pro jednu osobu.


Jak si připravit rybu na grilování?

V letních měsících dozrává i naše zahrádka, která svými plody zajišťuje zeleninu i pro Vás. Nejvíce je u Vás oblíbená cuketa a proto jsem pro vás vymyslela recept právě s ní. Ve spojení s  čerstvou rybou je to zážitek nejen pro naše chuťové buňky.

Suroviny:

- čerstvá ryba

- olivový olej

- sůl a pepř

- citron

- cibule a česnek

- cuketa

- bylinky z naší zahrádky: petržel, tymián a šalvěj

- máslo


Postup:

Nasekáme čerstvé bylinky a naložíme do nich rybu. Nakrájíme si na plátky česnek. Až bude připravené ohniště na grilování, položíme máslo s česnekem a osolenou rybou do grilovací misky nad plamen a opékáme. Přidáme na sucho nakrájenou cuketu a plátky citronu. Pokapeme olivovým olejem, přidáme nasekanou najemno šalotku a opékáme společně s rybou.


Náš tip: Výborné jsou opečené brambory na ohni jako příloha. Stačí jen posolené a opepřené s trochou zálivky z olivového oleje. Nakonec posypané čerstvou pažitkou.

Přejeme vám dobrou chuť.



Chcete si také užít jeden z kouzelných letních večerů na jurtě? 

Koukněte k nám do kalendáře a ulovte si ještě nějaký volný letní termín. ☺

Budeme se na Vás těšit!

Kudyznudy.cz - tipy na výlet